Kan du hålla käften eller?

Idag när jag åkte hem från Kristianstad blev jag så sjukt jäkla irriterad. Vi hade dubbla föreläsningar idag så jag åkte hem några timmar senare än vanligt. Tydligen var detta en väldigt populär tid att åka då det var fullt med skolungdomar. Jag brukar sitta långt bak och gjorde det också idag. Jag var inte ensam om detta för ännu längre bak satt fem ungdomar, några år yngre än mig. Själv tog jag upp min inte alltför älskade bok "Arbetslivet" och försökte läsa de sidorna som vi helst ska ha läst till imorgon. Problemet var att de där ungdomarna (eller ungarna som jag nu tänker kalla dem) höll ett jäkla liv. Den ena satt och tog fruktansvärt höga (och orena) toner, den andra satt och småslog på en tjej som i sin tur skrek tillbaka: "Åååh, sluta nu, hihi, haha, sluta nu, haha, hihi!" Diverse riktigt urusla och uttjatade ringsignaler spelades om och om igen. Själv satt jag och försökte koncentrera mig på texten, men det var omöjligt eftersom jag störde mig så mycket. Som tur är blev jag av med de flesta av ungarna i Degeberga, och resten hoppade av i Brösarp.


Ibland önskar jag att jag bara hade vågat vråla till ungarna att hålla käften! Jag var säkerligen inte den enda som tyckte att de störde.



För tre år sedan...

En lördag för lite mer en tre år sedan var en ung tjej mycket nervös. Hon skulle nämligen till några kända islandshästryttare och provrida en häst. Hon hade varit på andra ställen tidigare, men inte riktigt hittat rätt. Denna lördagen var en sån där perfekt höstdag, soligt men med kall och frisk luft. När hon kom dit släppte nervositeten litegrann då de var mycket trevliga.  Hästen hon såg i stallgången var inget uppseendeväckande utan såg ut som vilken häst som helst, men hon bestämde sig ändå för att ge den en chans.

Till en början red en av de kända ryttarna hästen och tjejen tittade på. Redan då såg den trevlig ut. När hon själv fick sitta upp och rida på ovalbanan var det som om hela omvärlden försvann. När hon travade ville hon bara brista ut i skratt av totalt lycka.

Då hon ridit på ovalbanan en stund, hämtade den kända ryttaren en till häst i stallet, och de red ut tillsammans. På vägen fick tjejen tips och råd av den kända ryttaren, som blev mycket imponerad av hur det gick. Det verkade som om hästen och tjejen passade väldigt bra ihop.

När de kom tillbaka i stallet sa den kända ryttaren att det fanns en till häst som hon kunde få provrida om hon ville. Tjejen tackade nej till detta då hon kände sig fullkomligt såld på den första.


På söndagen, dagen efter, provred tjejen ytterliggare en häst hos en annan känd ryttare. Det var en väldigt trevlig häst, men fortfarande snurrade den där andra hästen i huvudet på henne.

På måndagen ringde tjejens mamma till de kända ryttarna som den första hästen stod hos. Tjejens mamma och pappa skulle till Grekland inom en snar framtid och tjejen ville provrida ännu en gång. De kända ryttarna sa att hon kunde komma och provrida samma vecka, eller när hennes föräldrar återvänt från Grekland. Tjejen kunde inte vänta, och åkte därför tillbaka för att provrida samma dag.

Denna dagen red hon ut en längre runda med en som jobbade hos de kända ryttarna. Det fanns nu ingen tvekan längre (inte för att det någonsin fanns det) och hon ville jättegärna köpa hästen. Eftersom hennes föräldrar som sagt skulle till Grekland, bestämde de sig för att hästen skulle få flytta till tjejen så snart som möjligt. En veterinärbesiktning bokades till på fredagen, och om hästen gick igenom, skulle den lämnas till tjejen samma dag.

Tjejen räknade dagarna och väntade med spänning på fredagen. Hon själv gick i skolan när veterinärbesiktningen ägde rum, men hennes pappa var närvarande. När han sedan ringde henne och sa att hästen gått igenom både besiktning och spattröntgen helt utan anmärkning var lyckan total. Hästen levererades till stallplatsen hon hade och kontraktet skrevs på. Hästen var nu tjejens!


Tjejens pappa åkte hem lite tidigare från Grekland än hennes mamma. När han var hemma fick han det hemska beskedet att hans cancer återvänt. Detta var fruktansvärt för familjen men tjejen hade ändå tur som hade hästen.
Några månader senare dog tjejens pappa. Detta var den mest fruktansvärda tiden tjejen någonsin upplevt och hon hade aldrig klarat den så bra som hon gjorde utan hästen.



Tre år senare sitter tjejen här och skriver detta inlägget. Historien handlar alltså om mig och Gymir. Idag är det exakt tre år sedan han blev min, och jag är så oändligt tacksam för det. Hade jag väntat med att köpa honom tills mamma och pappa kom hem från Grekland, hade vi aldrig köpt honom pga. pappas återfall. Jag kommer alltid att sakna min pappa, men jag är otroligt glad för att jag har haft Gymir vid min sida under dessa tre åren av mitt liv. Utan honom hade jag inte klarat de så bra som jag har gjort.


Vi i Brösarp








Gymir från Wreta <3


Varför kommer alltid ryttare i sita hand?

En sak som jag har tänkt på är; varför kommer alltid vi ryttare i sista hand? Ridning är faktiskt den näst största sporten i Sverige men fortfarande prioriteras vi bort. Varje år byggs det mängder med nya vägar, cykelbanor, motionsspår osv. Byggs det nya ridleder i samma utsträckning? Nej, inte ens i närheten! Där jag har min häst finns det inte en enda ridled, bara en massa joggingslingor som vi inte får rida på.

I somras var jag och Sandra ute och red på en grusväg i skogen då en bil tutade på oss. Sandra blev förstås vansinnig och stannade gubben när han försökte köra förbi oss genom at säga: "Du, man tutar inte på hästar sådär!" Gubben blev fly förbannad och hoppade ur bilen och sa att vi inte fick rida där. När han fick motsvaret att det inte fanns några förbudsskyltar kom påhoppet då han kallade oss kriminella. Det var ju vi som plockade ner hans skyltar.

I alla fall, så efter en het debatt körde han iväg och vi fortsatte vår ridtur tämligen upprörda. När vi kom tillbaka till stallet beslöt vi oss för att åka in till stan och höra på kommunkontoret hur reglerna var. På kommunkontoret kunde de inte hjälpa oss eftersom de helt enkelt inte hade en jäkla aning. Vi blev istället skickade till stadsarkitektskontoret. När vi förklarat situtationen ett tjugotal gånger för diverse personer, fanns det äntligen en som bodde i trakten och hade lite koll på detta. Slutsatsen blev att vi fick rida där.

Nu undrar jag varför inte en jäkel har koll på detta? Varför har de ingen karta över ställen där man inte får rida på? Det är ju inte så att vi vill bryta mot reglerna, vi försöker ju hålla dem, bara det att det inte alltid är så tydligt. Allemansrätten finns ju att tillgå, men den kan man ju tolka på olika sätt. Dessutom verkar det som om det alltid är vi som ska anpassa oss. Det är ju inte gångförbud på en ridled t.ex. Det är ju faktiskt störande om någon går på stigen när man tänkt galoppera.

Vi ryttare måste också anpassa oss efter jaktsäsongen. Tydligen är ett ekipage med häst och ryttare omöjligt att skilja från en älg. Det där med att vi skrämmer viltet är bara bull shit. Till häst kommer man ju otroligt nära djurlivet i skogen.


Nej, folk får sluta underskatta ridningen. Det är dags att vi ryttare får lite plats i både samhället och budgeten!



Jag tog ställning

Japp, jag lyckades bestämma mig tillslut så jag gick och röstade tillsammans med min kära mor idag. Jag fick faktiskt till vallokalen en gång till (plus den andra) med Saga för att rösta, som moraliskt stöd. Jag hade ju redan koll på läget då liksom. Hehe.
Nu är det valvaka och jag tror faktiskt att Alliansen vinner. Socialdemokraterna tappar nog fruktansvärt många röster på att ha Mona Sahlin som partiledare. I VALU tappade de ju hela 5% enheter. Nu är det ju inga fasta siffror, men kan ändå vara lite pekpinne.
Enligt VALU verkar det som om SD kommer in i riksdagen. Vi får se hur det hela slutar.


För övrigt var jag på inflyttningsfest hos Sandra och Stina igår. Var meningen att jag skulle däcka hos de efter att vi gått ut på Bånken i Kristianstad, men jag kände mig trött så jag fick åka med Emil och Filip hem. Kändes skönt att vakna hemma i morse. Åkte faktiskt med familjen på söndagsutflykt till IKEA i Malmö. Mamma handlade som vanligt mest. Själv köpte jag (eller, jag fick faktiskt av mamma) en matta, en spegel och några fotoramar. Lite kötbullar lyckades man också trycka ner.


NEj, nu får jag återgå till valvakan!

Jag var bara tvungen liksom

Ca 50% av alla kvinnor är vackra och 40% är söta. Kopiera det här till din sida om du tillhör de 10% som kan köra traktor.

Debatt

Säga vad man vill, men Maria Wetterstrand är riktigt vass i slutdebatten på SVT!


Ledig dag

Idag har jag varit ledig. Eller ja, ledig och ledig, jag har åtminstone inte haft några föreläsningar (yey, jag slipper åka buss).

I morse tog jag därför en välbehövlig sovmorgon. Går man upp halv sex varje morgon, förtjänar man en sådan. Det var otroligt skönt att bara ligga kvar i sängen och glo på TV samt att käka frukost i lugn och ro.

Strax innan elva åkte jag till stallet eftersom veterinären skulle komma och vaccinera några hästar.

Väl framme spöregnade det. Jag förstår mig inte på vädret just nu, det ändrar var tionde minut eller något. Fördelen med detta var att jag kunde vänta i stallet till det var uppehåll, och därefter springa ut och hämta Gymir. Plockade in Ligamo och Lilleman också eftersom Perssons inte kommit.

Så småningom kom veterinären och vaccinerade Emilie, Gymir, Luckan, Ligamo och Lilleman. Gymir fick både mot stelkramp och hästinfluensa. Det är lika skönt varje gång det är avklarat, man är så rädd för att missa det och behöva göra en ny grundvaccination. Jag kan dessutom inte fatta att jag har haft Gymir tillräckligt länge för att ha fått honom stelkrampsvaccinerad två gånger. På tisdag har jag haft honom i hela tre år.

När hästarna var vaccinerade fick de komma ut i hagen igen och själv körde jag till djuraffären och handlade hundmat och sen hem och duscha.

Just nu sitter jag vid datorn och pluggar lite. Vi har ett grupparbete som ska vara klart på tisdag och har bestämt att mejla information till varandra idag innan klockan 17. Än så länge är det bara jag och en till som gjort det, och klockan är över 18!


Nåja. Nu får jag väl gå ut med hunden i det extremt ofina vädret.

Två dagar kvar till valet

Om jag är inte är helt och hållet felunderättad hålls det ett val på söndag. Detta val blir det första jag får delta i och det är något jag tänker utnyttja.

Trots att det bara är två dagar kvar till valet har jag ännu inte bestämt mig för vilket parti jag ska rösta på. I år finns det dessutom bara två möjliga statsministrar: Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Jag har gjort flera tester på Internet och i samtliga visar det att jag till mesta del håller med Miljöpartiet. Om jag skulle rösta på Miljöpartiet innebär det också att jag röstar för Mona Sahlin som statsminister. I testerna har jag till stor del sympatiserat med Miljöpartiet, men till mycket liten del med Socialdemokraterna.

Är det konstigt att man blir snurrig i huvudet? Den här blockpolitiken gör mig galen. Jag blir vansinnig på Mona Sahlin i debatterna, hon är inte ett dugg bra. I de debatter mot Fredrik Reinfeldt som jag har sett henne i är det enda hon har sagt i stort sett: "Du Fredrik Reinfeldt". Jag förstår inte varför Miljöpartiet har valt att gå samman med Socialdemokraterna och Vänsterparitet. I de frågor jag har studerat, skiljer sig deras politik.



Vad ska man göra? Det är fan inte lätt alltså. Alternativet är väl att rösta blankt, men vill jag verkligen det? Att rösta blankt är ändå bättre än att inte rösta alls. Om man struntar i att rösta, struntar man ju också i hur Sverige styrs. En person som inte har röstat (om man har rösträtt vill säga) tycker jag inte heller har rätt till att klaga på regeringen, eftersom man inte brydde sig. Röstar man däremot blankt visar det ju att man inte sympatiserar med något av partierna och då också misstror politikerna.


Det är knepig djungel det där. Men på söndag tänker jag gå och rösta. Jag tänker inte vara som de som inte bryr sig, för hur Sverige styrs ligger i mitt intresse.


Sagas smarthet

Ibland är Saga smart. Ibland är hon inte så smart. Idag har hon varit ganska lost.

Saga är inte så politiskt engagerad och tror typ att partierna heter vänstern och högern. Jag tänker nu citera henne i några fraser som hon kläckt ur sig ikväll. Alla har inte med politik att göra.

Saga: Men.. Vem är vår förra statsminister?
Jag: Göran Persson.
Saga: Men var inte han för typ jättelängesen?
Jag:
Han "slutade" för fyra år sedan. Fredrik Reinfeldt är statsminister nu.
Saga: Är det inte han som ser ut som Alfons Åbergs pappa?



För typ en månad sen firade vi min 19-årsdag. Saga var med och firade detta.
Jag: När fyller jag nu år då?
Saga: I maj. Typ fjärde eller något.
Jag: Är du dum i huvudet eller?
Saga: Men.. Tredje då?

Jag trodde på allvar att hon skämtade. Förr kom hon aldrig ihåg när jag fyllde år, men eftersom hon var med i år och dessutom gav mig en present och alltid. Hon fick faktiskt tårta också.


Vi har suttit och kollat på Idol som sen följdes av Utfrågningen. När Utfrågningen var slut var klockan 22 och Kungarna av Tylösand skulle börja. (Programmet är egentligen bara skit, men vi vill se ändå).
Jag: Nu börjar Kungarna av Tylösand.
Saga: Är Idol slut?!

Undrar var hon var i en timme.



Slutligen satt hon i sängen och kastade en läkerolask upp och ner. Helt plötsligt trillar den ner mellan sängen och väggen. Efter att ha studerat denna händelse i typ fem minuter kommer det ut ett: Oj.



Allt på en kväll. Visst är hon härlig?

Udda studieteknik?

Är ni som jag? Man läser en bok och efter ett tag undrar man, vad tusan var det jag läste? Jag försöker verkligen koncentrera mig men det är inte så lätt alltid, tankarna flyter iväg så småningom. När jag är hemma brukar jag läsa högt för mig själv, då måste jag koncentrera mig ännu mer och kan då hålla fokus på vad jag läser. Problemet med detta är:
1. Det är jobbigt att snacka så mycket.
2. Man kan inte göra det i offentliga miljöer.
3. Du känner dig ganska dum när du gör det.

Därför har jag nu utvecklat en helt egen teknik. Om jag pluggar på bussen kan jag ju inte sitta och läsa högt och måste då komma på något annat att göra. Därför översätter jag allting till svengelska. Det är skitroligt!

Jag ska ta ett exempel från vår bok "Arbetslivet".

Same time shall we hold in memory that the degree of motivation is related to dhe rewards that one work gives.
Samtidigt ska vi hålla i minnet att graden motivation är relaterad till de belöningar som ett arbete ger.

Det låter ju inte riktigt klokt! Det är det som gör det så kul.


När jag tröttnar på detta forsätter jag med isländska. Eftersom jag inte kan någon isländska får det bli fejkisländska.

Beträffandur fördelningir mellanur anställdir och företagarur/medhjälpir ärur deti slåendur hur passur mönstrurt i tabellur ärur.
Beträffande fördelningen mellan anställda och företagare/medhjälpare är det slående hur pass stabilt mönstret i tabellen är.

Detta är också ganska slitigt emellanåt. Men nog håller man koncentrationen upp. När jag lyckats tröttna på det också tar jag till finskan helt enkelt. Mina finskkunskaper är KRAFTIG begränsade så även den blir fejk.

Taleni för Ungari och Italini understigir kaksikymmentäviisi procenti och domi äri int så myck högri för Poleni och Tjeckini.
Talen för Ungern och Italien understiger tjugofem procent och de är inte så mycket högre för Polen och Tjeckien.


Ja, så kul har jag när jag pluggar. Prova det nästa gång!

Att åka buss

Nu när jag tar pendlar mellan Simrishamn och Kristianstad varje dag så dyker det ju upp en hel del funderingar. Och eftersom stora delar av min dag numera tillbringas på en buss, är det ju ganska självklart att tankarna glider in på det spåret. 07.05 på morgonen går bussen. Vissa dagar lyses morgonen den upp (som idag) när ett parti utövar valfjäsk. Idag bjöd M på kaffe, kanelbulle, frukt och godis. Trevligt i höstregnet.


Dock finns det en del grejer som folk borde tänka på. Som oskrivna regler på något vis. Ja, nu är dom inte oskrivna längre eftersom jag tänker skriva ner dom.

- Är det inte något irriterande när folk pratar skithögt hela resan? Åtminstone om det är tidigt på morgonen och man vill försöka ta en powernap innan skolan börjar. Personligen tycker jag att det är ännu värre om personen/personerna pratar stockholmska. Huuuuh.

- I Sverige uppfattas det inte som trevligt att sätta sig bredvid någon när det finns andra platser. Tråkigt, men sant. Du uppfattas enbart som socialt störd och desperat. Finns det inget annat alternativ kommer ingen tycka att du är socialt störd, dock önska att du väljer att sitta någon annanstans.

- Om en människa demonstrativt sätter hörlurarna i öronen och stavar enstavigt på dina frågor, vill denne förmodligen inte prata med dig. Håll tyst.

- Krångla inte när du ska köpa biljett. Detta uppskattas inte av dom av dina framtida reskamrater som står bakom dig, utanför bussen, i hällregnet.

- Fäll inte sätet om det sitter någon bakom dig. En dag satt jag på bussen då någon framför desperat försökte fälla sitt säte. Denne någon blev väldigt irriterad då det inte gick och trodde att sätet hade fastnat. Efter upprepade försök gav denne någon äntligen upp. Själv visste jag ju att sätet inte alls hade fastnat, däremot hade denne någon i princip krossat mina knäskålar. Bussar inte gjorda för långbenta varelser.

- Det är inte rätt läge att prova nya ringsignaler på bussen. Risken är stor att du får en bok i huvudet i missnöje.


Det var väl allt vad jag kunde komma på i afton. Kommer jag på något mer lovar jag att informera er.


Puss

Plugghäst?

Alltså jag suger på att uppdatera bloggen. Pendling, plugg och häst tar upp så mycket tid. Jag borde egentligen lägga ner, men jag tycker att det är så roligt! På föreläsningarna sitter jag och skriver ner nya ämnen att skriva om som jag helt plötsligt kommer på.

Nej. Jag lovar att skriva något ikväll. Nu måste jag plugga.



Såhär ser en halvt nyvaken student, väckt av en kopp kaffe ut. Min mamma tycker att mitt hår ser vildvuxet ut. Jag har ingen aning om var hon har fått det ifrån!

RSS 2.0