Varför kommer alltid ryttare i sita hand?

En sak som jag har tänkt på är; varför kommer alltid vi ryttare i sista hand? Ridning är faktiskt den näst största sporten i Sverige men fortfarande prioriteras vi bort. Varje år byggs det mängder med nya vägar, cykelbanor, motionsspår osv. Byggs det nya ridleder i samma utsträckning? Nej, inte ens i närheten! Där jag har min häst finns det inte en enda ridled, bara en massa joggingslingor som vi inte får rida på.

I somras var jag och Sandra ute och red på en grusväg i skogen då en bil tutade på oss. Sandra blev förstås vansinnig och stannade gubben när han försökte köra förbi oss genom at säga: "Du, man tutar inte på hästar sådär!" Gubben blev fly förbannad och hoppade ur bilen och sa att vi inte fick rida där. När han fick motsvaret att det inte fanns några förbudsskyltar kom påhoppet då han kallade oss kriminella. Det var ju vi som plockade ner hans skyltar.

I alla fall, så efter en het debatt körde han iväg och vi fortsatte vår ridtur tämligen upprörda. När vi kom tillbaka till stallet beslöt vi oss för att åka in till stan och höra på kommunkontoret hur reglerna var. På kommunkontoret kunde de inte hjälpa oss eftersom de helt enkelt inte hade en jäkla aning. Vi blev istället skickade till stadsarkitektskontoret. När vi förklarat situtationen ett tjugotal gånger för diverse personer, fanns det äntligen en som bodde i trakten och hade lite koll på detta. Slutsatsen blev att vi fick rida där.

Nu undrar jag varför inte en jäkel har koll på detta? Varför har de ingen karta över ställen där man inte får rida på? Det är ju inte så att vi vill bryta mot reglerna, vi försöker ju hålla dem, bara det att det inte alltid är så tydligt. Allemansrätten finns ju att tillgå, men den kan man ju tolka på olika sätt. Dessutom verkar det som om det alltid är vi som ska anpassa oss. Det är ju inte gångförbud på en ridled t.ex. Det är ju faktiskt störande om någon går på stigen när man tänkt galoppera.

Vi ryttare måste också anpassa oss efter jaktsäsongen. Tydligen är ett ekipage med häst och ryttare omöjligt att skilja från en älg. Det där med att vi skrämmer viltet är bara bull shit. Till häst kommer man ju otroligt nära djurlivet i skogen.


Nej, folk får sluta underskatta ridningen. Det är dags att vi ryttare får lite plats i både samhället och budgeten!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0