Gymir från Wreta

På allmän begäran kommer lite information om min kära häst - Gymir från Wreta.

Gymir är född den 25 juni, 2001 på Wreta gård uppe vid Nyköping. Hans uppfödare blev senare sjuk och fick stationera ut sina hästar på lite olika ställen. Gymir fick förmånen att komma till Brösarpsgården och bli inriden av Anna och Magnús Skúlason. När han kom ner till Skåne var han blott tre år och fortfarande hingst. Gymirs pappa, Dugur frá Minni-Borg har framgångsrikt tränats och tävlats av Magnús. Dessutom delar Gymir mamma, Rán frá Stóra-Hofi, med världens högst bedömda fyrgångssto - Nattfaradis från Wreta (även hon framgångsrikt tävlad av Magnús). Under åren på Brösarpsgården hade Gymir det väldigt bra, däremot kunde de inte prioritera honom eftersom han inte ägdes av en betalande kund. Han blev inte försummad på något sätt, men som sagt fick han inte riktigt lika mycket tid som de andra hästarna. När Gymir var sex år köptes han av en sextonårig Louise som självklart blev helt överlycklig. Han har nu varit min i över fyra år och vi har tillsammans mött både motgångar och medgångar. När vi har tränat som mest, har vi tävlat och fått fina resultat, men samtidigt har vi stött på tråkigheter som sandkolik och så.

För att gå in på mer grundfakta är Gymir av färgen musblack, precis som sin fader. Han är ungefär 134 centimeter i mankhöjd och är femgångare. Hans bästa gångarter är trav och skritt, men vi har också fått höga poäng för galoppen. Tölten har han haft lite problem med, eftersom att han är väldigt passtaktig, men för tillfället är den ren och fin. Passen har vi rört väldigt lite, just på grund av töltproblemen, men både jag, Anna och Magnús har lagt honom i pass.



Andra egenskaper som utmärker Gymir är att han är otroligt snäll, vem som helst kan leda honom. Han är dessutom lättlastad, snäll att sko och snäll att klippa. Han är pigg när man rider och kräver en van ryttare om det är andra gångarter än skritt som ska tillämpas. Chefen på Flyinge och programledaren för "Det Okända" är två "kändisar" som fått förmånen att rida honom under min ägoperiod.

För övrigt älskar Gymir att bada, på sommaren är det inte helt ovanligt att han slänger sig ner i sjön. Hans favoritmat måste nog vara morötter, han blir helt besatt bara han ser en. Gymir är också den enda hästen jag känner som föredrar vattenkopp framför vattenhink och en dålig islandshäst på så vis att han älskar att stå inne.


Ja, det var väl en ganska bred presenation, tycker ni inte? Vill ni veta mer är det bara till att fråga!
Dessutom har han varit med i tidningen! Lite galen kan han vara...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0