Fort Boyard

Jag sitter just framför "Fångarna på Fortet" och känner av nostalgin. Något som jag dock inte ägnade en tanke åt på 90-talet var just själva fortet. Nu tycker jag att det är en riktigt häftig byggnad som förtjänar lite uppmärksamhet. Jag surfade därför in på Wikipedia för att ta reda på mer.

Fortet ligger i sundet Pertuis d'Antioche på Frankrikes västkust - mellan öarna Aix och Oléron. Napoleon satte igång med arbetet 1801 efter att det planerats sedan 1666. Anledningen till att han började var för att dåtidens kanoner inte räckte mellan öarna. Man fick dock problem med att få till en stabil grund eftersom byggstenarna sjönk ner i sandbotten och gav upp 1809. Louis Philippe tog upp projektet igen 1837 och det stod klart 20 år senare.

250 personer jobbade på det 61 meter långa, 31 meter breda och 20 meter höga fortet. Tyvärr visade sig fortet onödigt när det väl var färdigt, eftersom kanorerna då fått en bättre räckvidd.

Under Pariskommunem 1871 byggdes Fort Boyard om till ett fängelse, men det övergavs några år senare.


Alltså. Visst är det ett skitcoolt fort? Ligger liksom helt omringat av vatten. Tänk er att bygga det.



Fort Boyard


Kommentarer
Postat av: KAS

Fort Boyard er en festning på vestkysten av Frankrike som ble ferdigstilt i 1857 for å beskytte Pertuis d'Antioche-sundet mellom øyene Île d'Oléron og Île-d'Aix, ...anger to killing -jailed on Hangarien Peanut for Eztek emprius



Vailant National El. Service 9-12 May 2003

off 22 Lydgate Dr. New Mill HD91LW

2011-11-29 @ 14:15:57
URL: http://www.simplesite.com/Luzaka

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0